NAŠE AKCE

???

REKREAČNÍ STŘEDISKO TRNÁVKA

Trnávka

Areál rekreačního střediska Trnávka se nachází v malebném prostředí západního okraje Českomoravské vysočiny mezi obcemi Červená Řečice a Želiv na břehu stejnojmenné přehradní nádrže.

Lesy obklopující středisko poskytují příjemný stín a u kmenů vysokých smrků již během let pod dětskýma rukama vyrostla nejedna vesnička z kůry a kamenů.

V horkých letních dnech nám areál poskytuje osvěžení v příjemných vodách vodního díla Trnávka, ležícího pouhých několik metrů od areálu. Vybrat si můžeme jak z písečné, tak z travnaté pláže, na které se obzvlášť dobře usíná během odpočinku při poledním klidu.

V areálu tábora jsou hned tři hřiště s umělým povrchem pro míčové hry a hřiště na kopanou. Při nepříznivém počasí lze sportovat i v tělocvičně hlavní budovy. Tajemné rituály a tábornické přísahy se nejlépe provádějí u táboráku s totemem.

OKOLÍ TÁBORA

Trnávka
A kdyby ani množství hřišť, luk a lesů nestačilo, vydáváme se objevovat a pátrat po historii okolních obcí a zakoutích blízkého i vzdálenějšího okolí.

Obec Želiv je plna tajemství a už nejednou jsme zde našli indicie potřebné pro naše putování. V místním klášteře jsme například narazili na starou listinu, jež nám pomohla při pátrání po stopách Golema. U kapličky, od které je nádherný výhled na město, jsme zjistili, kdo zavraždil pana továrníka Kolbabu. Ve starém mlýně jsme objevili starodávnou hru o české historii, kterou nám dal samotný ďábel.

Nedaleko tábora také leží městečko Červená Řečice, kde se odehrálo nejedno Harantí dobrodružství. Kromě výborné zmrzliny zde najdeme zámek Červená Řečice, který je opředen mnoha tajemstvími. V jeho komnatách jsou skryty poklady a ve sklepeních dávno ztracené předměty. Několikrát se nám během tábornických putování poštěstilo zde strávit noc jak pod širým nebem, tak v jeho místnostech.

Město Pelhřimov je již tradičním bodem v našem táborovém programu. Děti se projdou po náměstí, zájemci navštíví muzeum kuriozit či muzeum strašidel. A aby zbývající čas nějak smysluplně využili, vždy dostanou ke splnění zábavný úkol.

Hrad Orlík nad Humpolcem je plný sklepení a chodeb, kde je vždy co objevovat. U ohniště jsme byli svědky vontské rady a o rok dříve jsme z nejvyšší věže hradu poslali zpět domů návštěvníka z vesmíru. Když se nám poštěstí, lze tu strávit noc pod zářícími hvězdami, nerušenými městským světlem.

Město plné historie, se spoustou krásných náměstí a zapadlých uliček, to je město Tábor. Tam jsme se vydali hledat ginkgo bilobu a pod ním zakopanou vontskou kroniku.

Lipnice nad Sázavou je krásný šlechtický hrad ze 14. století, který vyniká svojí mohutností a majestátností. Místní věž nabízí skvostnou vyhlídku do dalekého kraje a mohutné hradní sklepení přímo láká k prozkoumání. Když máme tu čest strávit zde noc pod širým nebem či přímo v hradu, jako praví králové, je to opravdu nezapomenutelný zážitek.

Hora Blaník je známa hlavně kvůli pověsti o blanických rytířích. Nám zde sv. Václav dokázal, že náš největší poklad, je naše země.

TRNÁVKA – FOTOGRAFIE

SKAUTSKÝ DŮM HOSTINNÉ

Tento dům se nachází nedaleko centra města Hostinné. Hostinné je malebné městečko ležící v okrese Trutnov v Krkonošském podhůří. Je to sice malé, ale za to moc krásné městečko obklopené přírodou. Za zmínku stojí nádherné náměstí, kterému vévodí radnice se sochami obrů, ke kterým se váže zajímavá pověst. Městem také vede tzv. Mravenčí stezka vedoucí lesem a zakončená dech beroucí vyhlídkou na celé městečko.

Do Skautského domu jezdíme každý rok v rámci naší podzimní víkendovky. Jedná se o velice prostornou budovu s kapacitou až 70 osob. Je plně vybavena, nachází se zde veliká kuchyně, kde harantíkům připravujeme nejrůznější pokrmy, sociální zařízení (sprchy, WC), oddělené pokoje a dokonce i malá tělocvična, která nám umožňuje zábavu i za nepříznivého počasí. Před klubovnou se také nachází venkovní hřiště.